Yeşilçam’ın kötü karakteri olarak hafızalara kazınan Kenan Pars’ın asıl adı Kirkor Cezveciyan’dır. Pars, 10 Mart 1920 senesinde İstanbul’da dünyaya gözlerini açtı. 1927 yılında ilkokulla birlikte eğitim hayatı başlayarak Bakırköy’de hayatının büyük kısmı geçti. Günümüzde Bakırköylü Sanatçılar Derneği olarak bilinen Fransız Okulu’nda ortaokul eğitimini tamamladı. Lise hayatını ise Bezazyan Ermeni Lisesi’nde sürdürdü. Liseden mezun olma yılı 1937 senesindeyken babasının ölümüyle aynı zamanda mezun oldu. Ardından ticaret hayatına atılarak çilingirlik, ayakkabıcılık, emlak sektörü, tuhafiyecilik gibi alanlarda çalıştı. 2. Dünya Savaşı zamanı 1942 yılında Balıkesir’de 2.5 sene askerlik görevini yerine getirdi. Pars, 1952 yılında Dikran Uhi ile evlenerek 2 kız babası oldu.
Kenan Pars’ın Sanat Hayatı
Askerden gelen Pars çocukluk arkadaşı ve sanatçı olan Sırrı Gültekin’in yönlendirmeleriyle 1953 senesinde Lütfi Ömer Akad’ın yönetmen koltuğunda oturduğu “Öldüren Şehir” filminde rol alarak sinema hayatına ilk adımını attı. Kendine has tavırları ve sert mizacıyla kısa sürede herkesin dikkatini çeken Pars, ilk başrol rolünü 1955 yapımlı “Günahkar Baba” filminde oynadı. Siyah-beyaz filmlerin çekildiği senelerde yüzlerce filmde rol aldı. 1961 yılında Bakırköy Halk Evi’nde arkadaşlarıyla beraber tiyatro grubu kurarak “Duvarların Ötesi” oyununu yönetti. 1962 senesinde Mask film şirketini kurarak yapımcılık hayatına atıldı. “Ölüm Allah’ın Emri”, “Derdimden Anlayan Yok”, “Bir Ateşim Yanarım” gibi filmlerin yönetmenliğini yaptı. Çok sevilen “Oğlum” ve “Cinayet Gecesi” filmlerinin senaryosunu yazarak unutulmaz eserlere imza attı.
Kenan Pars’ın Sinema Hayatı
Türk sineması 1970’li yıllarda kriz yaşayınca Pars’ta “İkimiz de Sevdik” filminin ardından sinemaya ara vermek zorunda kaldı. Bu sürede 1987 yılına kadar nadiren filmlerde rol alarak ayakkabı dükkanı ve büfe işletmeciliği yaparak geçimini sürdürdü. 2000 yapımı olan “Hayat Bağları” dizisinin ardından sinemaya vedası gerçekleşen Pars, 2006 yılında Çevre Kısa Film Festivali içerisinde Sinema Onur Ödülü’nü aldı. Koleksiyonlarıyla da tanınan Pars resim, pul, çakmak, karikatür derlemelerine önem vererek hat sanatına gönül verdi.
Kenan Pars’ın Ölümü
Kenan Pars doğum günüyle aynı gün olan 10 Mart 2008 yılında kızının Beylikdüzü’ndeki evinde hayatını kaybetti. Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) ve Bakırköy Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen törenlerden sonra Bakırköy Ermeni Mezarlığı’nda naaşı son yolculuğuna uğurlandı. Kızı Çiğdem Taşlıdan, Pars’ın akciğer kanseri olduğunu fakat haberlerinin olmadığını aktardı. Gayrimüslim olduğu bilinen Pars’ın hayatını Müslüman gibi yaşadığı ve Kelime-i Şehadet ve besmele çektiği söylendi.

Kenan Pars’ın Oynadığı Unutulmaz Filmleri
Yaşamı boyunca yaklaşık olarak 500 yapımda yer aldığı bilinen Pars, kötü adam rolleriyle hafızalara kazındı. Oynadığı başlıca filmler arasındada şu filmler en çok dikkat çekenleri oldu:
“Yeşilçam Denizi”,”Hayat Bağları”, “Küçük Besleme”, “Zirvedekiler”, “Yorgun Ölüm”, “Çöplükler Kraliçesi”, “Kederli Yıllar”, “Teleflaş”, “Kopuk Dünyalar”, “Yaşamak”, “Sis”, “Sana Can Dayanmaz”, “Hüküm”, “Güler Misin Ağlar Mısın”, “Emanet”, “Acılar”, “Sosyete Şaban”, “Kara Murat Fatih’in Fermanı” “Acı Su”, “İkisi de Cesurdu”, “Zirve”, “Yeniden Doğmak”, “Yarın Artık Bugündür”
Kenan Pars’ın Yönettiği Filmler
1961: Oğlum
1962: Derdimden Anlayan Yok
1963: Cinayet Gecesi
1964: Ölüm Allahın Emri
1965: Aklın Durur
1966: Bir Ateşim Yanarım
KAYNAKÇA:
www.yeniakit.com
www.wikipedia.com
YAZAR: İREM KÖSE
0 Comments